Jótékonysági Futás 2014

Egy vasárnapi eseményről szeretnék Nektek beszámolni. Mihály-Bede Mónika, jómagam és a Komlói Állatvédő Egyesület közös szervezésében tartottunk egy Jótékonysági Futást (amely idén már 2. alkalommal került megrendezésre). A tavalyinál kicsit korábbi időpontban és más helyszínen, de azt hiszem, nem bántuk meg, mert még az időjárás is mellénk állt. 
Annak ellenére, hogy előző este Orfűn verseny volt, és hogy Pécsről indult Harkányba egy bringatúra, meglepően szép számú aktív helyi és környékbeli futó volt jelen (Török Tomi SzÖF). Nem is beszélve a lelkes "amatőrökről", és a sok-sok kezdő futóról.
Volt ott pl. egy 5 éves kislány, akinek 2 éves korában combcsonttörése volt, mely után több műtéten is átesett, és fémet is építettek a lábába ideiglenesen. De most már makkegészséges! Két „nagy álma” volt neki. Az egyik, hogy futhasson, a másik pedig, hogy ülhessen egy nagy pacin, és egyedül lovagolhasson. Sikerült mind a két álmát teljesítenünk!
A másik szép történet Nono futása. Nonoról tudni kell, hogy 12 éves, és CF-es (cisztás fibrózis). Betegségéből adódóan nehezen megy neki a sport, de ő egy kis Hős! Amikor kitalálták, hogy eljönnek hozzánk, úgy gondolta, hogy 1-2 kört fog csak tudni futni, de végül 11(!) kört futott (több, mint 5 km). És utána még ment úszni is. Úgyhogy elhatározta, hogy ezek után szeretne rendszeresen futni (is). 
Sok ügyes futónk volt, akik mind-mind nagyon jól érezték magukat, és egy kis futással még segítettek is árva kutyusokon, cicusokon és egyéb állatokon, ugyanis a jelképes összegű, 300 Ft-os nevezési díj egyben adomány is volt.
Több kategóriában is volt „verseny”. Férfi, női, gyermek futás, valamint kutyás-cicás-gazdis futás, és a ráadás a magas sarkú cipőben futás volt. Összetettben egy férfi lett a második helyezett! 
Meglepetés volt számunkra, hogy több olyan embert is sikerült megmozgatnunk, akik eddig nem sportoltak semmit. Talán most náluk is elkezdődött valami. Ráadásként Komló város rendőrkapitánya is futott egy kört. 
Arra gondoltunk, hogy minden gyermek, aki elindul, az kapjon érmet. És ez bizony nagyszerű ötlet volt, mert több visszajelzést is kaptunk, hogy mennyire örültek neki. Sok gyerkőc egész lefekvésig a nyakában viselte, olyan büszke volt rá, hogy kapott. De volt olyan is, aki éremmel a nyakában aludt el. 
Mindent egybevetve úgy érzem nagyon jó kis délután volt, mindenki jól érezte magát! Remélhetőleg sok új futót, sportolót találtunk, és ráadásként 2 cica is új gazdihoz került.
Több támogatót is sikerült magunk mellé állítani, akik ajándékokkal, frissítővel támogatták rendezvényünket (Komló Város Önkormányzata, Komlói Polgárőr Egyesület, Komlói Rendőrkapitányság, Bányász Presszó, Rádió1 Pécs/Komló és magánszemélyek). A rendezvényen közben folyamatosan lehetett lovagolni, melyet szép számmal igénybe is vették a gyerekek. 
És végül megjegyezném, hogy 8 középiskolás diák is részt vett az eseményen segítőként, akik nálunk töltötték a kötelező közösségi szolgálatuk egy részét, és a letelt idejük után is ott maradtak tovább segíteni.
Sportbaráti üdvözlettel,
Mihály-Bede Mónika és Gelányi Attila"
Kint volt a futáson a Komló és Térsége TV is, készített riportot is. smile hangulatjel