Indulás előtt

Folytassuk a sorozatunkat azzal, hogy mire lesz szükséged a kerékpáron kívül.

Mindenképpen ügyeljünk a megfelelő öltözetre.

Ne így:

Inkább ez a helyes:

Leg jobbak erre a célra a speciálisan kerékpározáshoz fejlesztett ruhák, de ha ilyennel még nem rendelkezel az sem baj. Fontos a réteges öltözködés, főleg télen, mert bár ilyenkor nem szokott az ember nagy sebességgel közlekedni, a hidegben a lábfejünk, térdeink, kézfejünk, mellkasunk, arcunk a minimális menetszélben is rendkívül hamar kihűl, sőt akár fagyás is előfordulhat. Célszerű ezekre a felületekre külön figyelmet fordítani. Használjunk fejvédő sisakot! Ezt sokan nem kedvelik, de életet menthet! A sisak alá télen húzzunk sapkát, vagy meleg kendőt. Kendővel védhetjük az arcunkat is. Testünkre alulra olyan trikót, pólót húzzunk ami képes elvezetni a test felületéről a verejtéket, mert ha vizesek maradunk, biztosan meg fogunk hűlni. Közbenső rétegnek megfelel szinte bármi, ami melegen tart, jók a polar anyagok, vagy a pamut is. kívülre lehetőleg szélálló anyagú ruhát válasszunk, nem baj ha vízálló is, de ügyeljünk rá, hogy ez is megfelelően szellőzzön, és lehetőleg élénk színű legyen, valamint testhezálló, tehát ne lobogjon rajtunk. Az altestnél ugyan így ügyelni kell, sőt ide mindenképpen ajánlom, hogy legalább elöl vízálló legyen, a felverődő hólétől védjen. Ez alá is húzzunk meleg alsót. A cipő legyen meleg, erre használhatunk speciális kerékpáros kamáslit is.

Kezünket mindenképpen védjük kesztyűvel, ami jó ha a csuklót is védi, de fontos, hogy biztonságosan tudjuk kezelni vele a kékkarokat, és a váltókat.

Legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék (erre később visszatérünk). Ha az erdőbe indulunk legyen térképünk, és jó ha nem egyedül vágunk neki. Mindig szóljunk valakinek merre tervezzük a túránkat. Ha 1-2 óránál többre tervezzük az utat vigyünk harapnivalót is, 2-3 csokit, müzli szeletet. legyen nálunk szerszám, pumpa, tartalék belső, feltöltött telefon, és apró sem árt. Olyan útvonalat válasszunk amin gyér a forgalom, és nagyon figyeljünk, mert az út csúszós lehet, kerülhetünk váratlan helyzetbe, de soha ne essünk pánikba. Ha átáznál, mindenképpen a leg rövidebb úton irány haza!

Jó túrázást!

VS