Hulladékgyűjtési akció Szászvár külterületén

Március 29-én, vasárnap délelőtt sor került a Szászvári Mocorgók alapötletéből sarjadó közhasznú megmozdulásra, melynek közvetett célja egy kellemesebb környezet kialakítása, illetve példamutatás a környezetünk tisztántartását illetően; közvetlen célja pedig a volt Északi Bányaüzem felé vezető út és a patakmeder közti területen található, mások által felelőtlenül a „természet gondjára bízott” hulladékok összegyűjtése. Résztvevőként magam is szomorúan konstatáltam, hogy ezen - az egyébként természeti értékeit tekintve szép - területen az évek során mennyi hulladékot raktak le, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy természetvédelmi területen teszik mindezt. Nyilván a szemetet „elhagyók” arra sem gondoltak, hogy egy komolyabb esőzés során a hulladék egy része a lezúduló vízzel együtt lesodródik Szászvár belterületére, pont úgy, mint amikor egy levelet rossz címre küldünk és idővel visszatér a feladóhoz.

A gyűjtés megkezdése előtt a Bánya utca végénél található pihenőnél gyülekezett a tizenhét fős lelkes csapat, reggel nyolc órától. Hang Csaba ismertette a program célját, majd beosztottuk, hogy ki melyik szakaszon gyűjtse a hulladékokat. Az alsó, „könnyebben” megközelíthető területet a lányok, asszonyok vették kezelésbe, míg a meredek veszélyes részeket a fiúk, férfiak takarították. A szeméttel teli zsákokkal a meredek oldalban nem volt könnyű feljutni az útig, ezért ahol tehettük, kötéllel segítettük a kiközelítést. A nehéz munka ellenére jókedvvel dolgozott mindenki, megmosolyogva az előkerült régi dolgokat. Néha sajnos vidámságra okot nem adó dolgok is előkerültek…

10 óra körül tartottunk egy kis pihenőt. Visszatértünk a találkozó pontra, ahol ettünk ittunk, megosztottuk a tapasztalatokat egymással, aztán folytattuk a munkát délig. A kis létszám és a rövid időtartam ellenére közel száz zsák hulladékot sikerült összegyűjteni, valamint több régi gumiabroncsot. Sajnos a lelkesedés ellenére sem sikerült megtisztítani a teljes tervezett területet, de így is jelentős és látványos a munka eredménye.

Szeretnénk megköszönni az Agroszász Kft-nek, hogy az akcióhoz biztosították a megfelelő mennyiségű zsákot.

Köszönjük Dunai Péter polgármester úrnak, valamint Peilert Bélának, hogy megszervezték az összegyűlt hulladék elszállítását. Köszönjük azoknak, akik gondoltak ételre, italra, vízre. Köszönjük az előkészítő munkálatokat.

Résztvevők:

Dobó Dóra, Dunai Péter, Dunai Réka, Hang Csaba, Kovács János, Liamna Mechentel, Mühlbert Erik, Mühlbert-Raffai Renáta, Nagy Mónika, Németh Ádám, Pintér Róbert, Szabóné Ilike, Szalai Jázmin, Törő Tamás, Vidák Krisztina, Vidák Margit, Vidák Sándor.

Résztvevő civil szervezetek (létszám arányos sorrendben):

Szászvári Mocorgók, Szászvári Nőegylet, Szászvári Polgárőr Egyesület, Szászvári Simson Baráti Kör, Szászvári Sportegyesület, Szászvári Középületekért Alapítvány

Képek az akcióról az alábbi linken: goo.gl/x5He2f 

  Vidák Sándor